Pečená plnená hus s lokšami a kapustou Potrebujeme: 1,8 kg očistenej husi 100 g údenej slaniny soľ Plnka: 300 g predného teľacieho mäsa 200 g bravčového mäsa 2 žemle 2 mlieka 1,5 sladkej smotany husacia pečeň 2 vajcia 1 žĺtok citrónová kôra mleté čierne korenie soľ Zemiakové lokše: 1 kg zemiakov 400 g hladkej múky 1,5 dl mlieka 70 g husacej masti soľ Postup: Hus umyte, očistite a osušte. Vnútornú stranu husi osoľte, natrite hrubšou vrstvou pripravenej plnky, na plnku do stredu slaninu, pokrájanú na hrubšie prúžky, naplnenú hus zošite a previažte motúzom. Hus osoľte, podlejte trochou horúceej vody a za občasného polievania vypečenou šťavou upečte z oboch strán do mäkka a zlata. Upečenú hus vyberte zo šťavy. Plnenú hus podávajte so zemiakovými lokšami a dusenou červenou kapustou. Plnka: Odblanené a umyté mäso spolu so žemľami namočenými v mlieku a vytlačenými dva razy pomeľte na mäsovom mlynčeku. K zomletej zmesi pridajte smotanu, vajcia, žĺtok, trochu postrúhanej citrónovej kôry a korenie, mierne osoľte a všetko spolu dôkladne vymiešajte. Nakoniec do vymiešanej zmesi pridajte husaciu pečeň pokrájanú na väčšie kúsky a ešte raz zľahka premiešajte. Zemiakové lokše: Zemiaky umyte, uvarte v šupke a sceďte. Potom ich ošúpte, pretlačte, pridajte múku, soľ a vypracujte cesto. Z cesta vytvarujte guľky s priemerom asi 6 cm, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkajte na tenké, okrúhle placky a opečte na suchej platni z oboch strán.
|