Kapustnica s klobásou a sušenými slivkami  Potrebujeme:  300 g kyslej kapusty  10 g sušených húb  30 g sušených sliviek  30 g masti  30 g hladkej múky  2 dl hustej smotany  100 g domácej klobásy  40 g očistenej cibule  ½ strúčika cesnaku  mletá červená paprika  celé čierne korenie  bobkový list  soľ     Postup:  Umytú klobásu vložte asi do 5 dl vriacej vody a pomaly varte. Keď je klobása napoly uvarená, pridajte kyslú kapustu pokrájanú na menšie kúsky a všetko uvarte do mäkka. Dôkladne poumývané sušené huby a sušené slivky uvarte osobitne do mäkka na masti speňte cibuľu pokrájanú nadrobno, pridajte hladkú múku a pripravte svetlú zásmažku, do ktorej zamiešajte mletú červenú papriku. Pripravenú zásmažku ihneď zalejte vlažnou vodou a dobre rozmiešajte. Z uvarenej kapusty vyberte klobásu, a pokrájajte ju na kolieska. Do kapusty pridajte celé čierne korenie, bobkový list, cesnak rozotretý so soľou a uvarené huby aj s vývarom, polievku zahustite zápražkou a za občasného miešania pomaly varte 25 minút. Nakoniec do polievky pridajte uvarené sušené slivky, klobásu, mäso a smotanu, podľa chuti osoľte a krátko povarte.    
                     |